Имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. съгласно

...
Имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв. съгласно
Коментари Харесай

Собственик на имот във Варна отряза без разрешение 80 дървета | За престъплението е сезирана прокуратурата

Имуществена глоба в размер от 5000 до 10 000 лева според Наредбата за създаване, стопанисване, надзор и запазване на зелената система на територията на Община Варна ще бъде наложена на притежателя, който без позволение е отрязал 80 декоративни и горски дървета в парцела си в околност Атанас Тарла в регион „ Владислав Варненчик “.

На 26 февруари в Дирекция „ Екология и запазване на околната среда “ („ ЕООС “) е постъпил сигнал от жител за противозаконна сеч.

Извършената на място взаимна инспекция от чиновници на Дирекциите ЕООС и Инженерна инфраструктура и благоустройство (ИИБ) открива, че в парцела са отсечени 30 липи, 10 кедъра, 6 бора, 7 дъба, 10 броя мъждрян, 3 бряста, 3 клена, един явор, 3 чинара, 5 ясена и 1 орех.

Установено е още, че за парцела няма издадена заповед от способен орган за изсичане на дървесната растителност.

По информация на Дирекция ИИБ през месец април 2023 година притежателят е подал молба да му бъде позволено да разчисти парцела си от сухи и полусухи дървета и шубраци, с цел да може да трасира неговите граници.

След направения тогава профилиран оглед му е позволено само разчистване и унищожаване на самораслата храстова растителност и на саморасли дървесни издънки с диаметър до 6 см. В отчета от профилирания оглед също се упоменава, че все още на инспекцията притежателят не е изискал позволение за унищожаване на дървета.

Наредбата на Община Варна за запазване на озеленените площи планува декоративни дървета и шубраци в частни парцели да се реалокират, отсичат или изкореняват в избрани случаи и единствено с документално позволение от кмета на Община Варна. Такава заповед не е издавана.

Собственикът на парцела и притежателят на МПС, което са употребили причинителите на сечта, са разпознати със съдействието на Дирекция „ Архитектура, градоустройство и устройствено обмисляне " и Общинска полиция.

Сезирана е прокуратурата , защото осъщественото нарушаване се санкционира съгласно Наказателния кодекс.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР